Droge ogen op het vliegtuig?

De lucht in het vliegtuig is heel droog, er is zeer weinig vocht in de lucht aanwezig. Dit komt door de ijle buitenlucht en de werking van de airconditioning. Dit zorgt voor een lage luchtvochtigheid in het vliegtuig. Droge lucht zorgt voor extra snelle verdamping van ons traanvocht. Wanneer er niet voldoende traanvocht aanwezig is, kan dit zorgen voor pijn en last. Dit noemen we ‘droge ogen‘.

Lange vliegtuigreizen kunnen dus zorgen voor droge ogen. Maar wat kunnen we hier aan doen? Wel, graag geven we jou 5 tips mee om dit te voorkomen/verhelpen.

Wist je trouwens dat lopende, tranende ogen eigenlijk ook een teken zijn van droge ogen?  Dit komt omdat jouw traanvocht op dat moment van minder goede kwaliteit is.

 1. Drink voldoende
  Het is belangrijk om goed gehydrateerd te zijn. Dit is sowieso belangrijk, maar ook ter preventie van droge ogen. Een uitgedroogd persoon zal namelijk veel sneller last krijgen van droge ogen. Voldoende water drinken zorgt voor een goede hydratatie en dus ook voor voldoende traanvocht.Heb je vaak last van droge ogen? Probeer alcohol dan zoveel mogelijk te vermijden of te verminderen. Alcohol heeft namelijk een sterk uitdrogend effect op ons lichaam.
 2. Zet de airco uit
  De airco is een bron van heel droge lucht. Draai daarom het kleine ventiel boven jouw stoel dicht of richt het naar ergens anders. Dit zorgt ervoor dat je minder in contact komt met de circulerende droge lucht, wat ervoor zorgt dat je minder snel last zal krijgen van droge ogen.
 3. Gebruik kunsttranen
  Krijg je toch last van droge ogen? Gebruik dan kunsttranen. Elke kunsttraan zonder bewaarmiddel kan hiervoor perfect dienen. Wij kunnen alvast deze aanraden: Thealoz Duo 15ml
 4. Vermijd contactlenzen
  Het dragen van contactlenzen kan op zichzelf al zorgen voor droge ogen. In een vliegtuig wordt dit nog extra versterkt. Probeer daarom tijdens het reizen even een bril te dragen.
 5. Draag een oogmasker
  Doe jij graag een dutje tijdens het vliegen? Volledig begrijpbaar! Maar weet dat tijdens het slapen jouw ogen ook uitdrogen. Draag daarom een oogmasker tijdens het slapen om uitdroging te verminderen.

De lucht in een vliegtuig extreem droog, met soms droge ogen tot gevolg. Neem daarom kunsttranen mee tijdens lange vliegreizen.

Apotheker Cedric – Sanaselect

Vraag een gratis reisapotheek advies aan

Sanaselect is de specialist inzake reisapotheken. Onze apothekers zijn op de hoogte van alle laatste richtlijnen en adviezen. Op basis van jouw input stellen ze zo jouw ideale reisapotheek samen. Zo kan jij zorgeloos op reis vertrekken en meer genieten van dezelfde reis!

Benieuwd hoe jouw persoonlijke reisapotheek er zou moeten uitzien? Vraag dan nu een advies aan!

Sanaselect zorgt ervoor dat jij extra kan genieten van jouw vakantie. Een vakantie zonder zorgen. We geloven steevast dat niet enkel de juiste producten belangrijk zijn, maar ook de juiste informatie erbij. Het juiste medicijn meehebben is een ding, maar snel weten hoe je het exact moet gebruiken en waar je moet op letten is nog veel belangrijker. Daarom leveren we ook de nodige informatie bij onze reisapotheek. Onze Sanaselect productfiches geven een korte en begrijpbare uitleg over het product. De ellenlange bijsluiter samengevat op een A6’je. Handig toch?

Daarnaast willen we graag ook wetenschappelijk onderbouwde en correcte tips en weetjes naar buiten brengen. Het internet staat vol met duizenden tips en weetjes, maar kloppen die wel allemaal? Wel, daar brengen wij verandering in.  Alle Sanaselect tips zijn gebaseerd op gevalideerde bronnen, we zijn en blijven namelijk apothekers. Daarnaast kan je ook onze bronnen raadplegen onderaan het artikel. Zo kan je zelf nog meer informatie vergaren vanuit een geverifieerde bron.