Waar kan ik een gele koorts vaccinatie halen in België?

Gele koorts komt – gelukkig – niet voor in België, en bij uitbreiding zelfs niet in Europa. Je moet je dus enkel laten vaccineren als je op reis gaat naar bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. Bekijk zeker de Wanda website voor de actuele situatie over jouw reisbestemming.

In België kan je je voor gele koorts enkel laten vaccineren in erkende vaccinatiecentra, in erkende reisklinieken. In deze centra moet je een altijd afspraak maken. Naast je gele koortsvaccinatie kan je er ook terecht voor een gewone reisconsultatie of andere reisvaccinaties. Via deze link vind je alle erkende reisklinieken. In Vlaanderen zijn er 8 verschillende erkende centra, verspreid over alle provincies.

Opgelet! Hou rekening met wachttijden in deze centra. Zeker in hoogseizoen kan dit snel oplopen tot enkele weken/maanden. Plan dus ruim op voorhand reeds jouw consult in!

Heb je geen gele koorts vaccin nodig? Dan kan je ook terecht bij je huisarts en lokale apotheker voor de andere (basis) vaccinaties.

Wanneer moet ik me laten inenten?

Het gele koorts vaccin moet minimum tien dagen voor aankomst in het risicogebied gegeven worden. Het attest van vaccinatie is wel levenslang geldig.

Vroeger was gele koorts een éénmalige vaccinatie. Ondertussen zijn de richtlijnen iets aangepast. Zo raden de huidige richtlijnen aan om een éénmalige booster bij een volgende reis naar een risico gebied. Wij raden jou hetzelfde aan.

Voor sommige landen is een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Maak tijdig een afspraak in een erkende reiskliniek!

Tom – Sanaselect

Wat zijn de bijwerkingen van gele koorts vaccinatie?

Vaccins bestaan in vele soorten en vormen. De bijwerkingen hangen sterk samen met manier van werking van het vaccin. Lees er hier alles over.

In het geval van gele koorts gaat het om een ‘levend verzwakt vaccin’. Dit wil zeggen dat de ziektekiem nog levend aanwezig is in het vaccin. Maar, zoals de naam reeds verklapt, is dit virus wel aangepast, verzwakt zeg maar. De ziektekiem kan dus geen ernstige infectie meer veroorzaken. Wel wordt er een lichte infectieuze reactie in het lichaam geactiveerd, wat ervoor zorgt dat heel het afweersysteem van ons lichaam in actie schiet. Deze afweerreactie zal zorgen voor een langdurige bescherming.

Dit maakt dat je gemakkelijker bijwerkingen kan krijgen dan bij andere vaccins. Tussen de 5 en 10 dagen na vaccinatie kan je dus wat last krijgen van koorts en/of hoofdpijn. Denk er echter aan, hoe heviger de bijwerkingen, hoe beter jouw bescherming achteraf!

Waarom is het vaccin zo noodzakelijk?

Gelekoortsmug

De Denguemug, ook wel de ‘gelekoortsmug’ genoemd, is ongeveer 3-4 mm groot en heeft witte strepen over het gehele donkere lichaam. De vrouwelijke muggen hebben (zoogdieren-) bloed nodig als eiwitbron tijdens de voortplanting. Daarom steekt deze mug dus ook af en toe eens mensen. De mannetjes steken niet en zijn dus in principe ongevaarlijk. Het vrouwtje echter, kan gedurende de hele dag steken, wel met een voorkeur rond zonsondergang. Hierdoor zijn muggenwerende producten (zoals een Mouskito ® Tropical Roller niet effectief genoeg.

Er is tot op heden spijtig genoeg nog geen enkel geneesmiddel dat je kan genezen van gele koorts. Er bestaat dus geen degelijke behandeling tegen een gele koorts infectie. Daarom is preventief werken, door je te laten vaccineren, dus de enige optie!

Hoeveel kost een gele koorts vaccin  ?

Een vaccin tegen gele koorts kost om en bij de 60 euro (59.95€ in 2024).