Geneesmiddelen in de handbagage

We weten ondertussen allemaal dat we geen vloeistoffen van meer dan 100ml mogen meenemen in de handbagage. Een grote uitzondering daarop zijn geneesmiddelen.  Vloeibare geneesmiddelen mogen wel in de handbagage, ook als ze in grotere verpakkingen zitten. Je moet wel kunnen aantonen dat deze geneesmiddelen voor jou bestemd zijn. Dit kan aan de hand van een attest van de dokter of als je kan aantonen dat deze geneesmiddelen op naam staan. Vloeibare geneesmiddelen moeten in een apart hersluitbaar doorzichtig zakje bewaard worden.

Er is 1 uitzondering waarover vandaag nogal wat verwarring bestaat en dat is het antimuggen product DEET. Op de meeste luchthavens is dit geen probleem, behalve op Brussels Airport (Zaventem) waar DEET in de handbagage niet toegelaten wordt, ook niet in kleinere hoeveelheden dan 100ml.

Mag babyvoeding mee op het vliegtuig ?

De wetgeving voor babyvoeding is gelukkig logisch en houdt rekening met de wensen van jouw baby / kind. Vloeibare babyvoeding mag in hoeveelheden groter dan 100ml mee op het vliegtuig. Uiteraard op voorwaarde dat de baby meereist.

Dit geldt ook voor vloeibare dieetvoeding of bijvoeding voor minder valide personen.  Hou er wel rekening mee dat je gescreend zal worden en dat je verdacht gedrag of enige andere reden tot argwaan achterwege laat. Bij een controle kan er wel van je gevraagd worden dat je van je voeding proeft.

“Wist je datje”:

Als we vandaag met vrienden klinken, is dat een vorm van genegenheid, vriendschap en appreciatie. Dat was vroeger wel anders. Toen was klinken een vorm van wantrouwen. Tijdens het klinken deed je een scheutje van je eigen drank bij de partner. Als iedereen van zijn eigen glas dronk, was het een teken dat je de andere kon vertrouwen, dat hij of zij je niet wou vergiftigen.

Geneesmiddelen mogen wel degelijk in de handbagage, ook al hebben ze een volume van meer dan 100ml

Tom – Sanaselect

Moeten alle geneesmiddelen in je handbagage ?

Neen, niet alle geneesmiddelen moeten in je handbagage. Meer nog, voor de meeste geneesmiddelen is het geen probleem dat je ze in je gewone koffers mee laat reizen. Belangrijk is wel dat er op de bijsluiter geen vermelding staat “niet in de diepvriezer bewaren” of “niet invriezen”.

Hou wel rekening met een aantal belangrijke uitzonderingen. De omgeving in de bagageruimte van het vliegtuig niet geschikt voor labiele geneesmiddelen zoals insuline, nieuwe geneesmiddelen voor auto-immuunziekten (de zogenaamde biologicals). Vriestemperaturen zorgen ervoor dat de werking van deze geneesmiddelen vermindert of zelfs verloren gaat.

Tenslotte kunnen koffers verloren gaan of vertraagd afgeleverd worden. Iedereen kent wel zo een aantal verhalen. Hou je levensnoodzakelijke medicijnen bij jou in de handbagage. De niet essentiële kan je laten meereizen met je gewone bagage.

Sanaselect in handbagage
geneesmiddelen op het vliegtuig

Speciale regels voor verdovende geneesmiddelen, bepaalde slaapmidden, sterke pijnstillers en Methylfenidaat (Rilatine)

Voor sommige geneesmiddelen die beschouwd worden als verdovende middelen (sommige sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en kalmeermiddelen, rilatine, morfine, sommige middelen tegen epilepsie) heb je een speciale verklaring nodig. Check bij je apotheker of arts of je medicatie hieraan voldoet.

Bij reizen binnen het Schengengebied, moet je tenminste 10 werkdagen vooraf een speciaal formulier invullen en opsturen naar het FAGG. Voeg steeds je adres, telefoonnummer of email bij het formulier zodat het FAGG je kan contacteren in geval van problemen.

FAGG – DG Inspectie
Afdeling Vergunningen
Dienst Verdovende Middelen
Eurostation II – Victor Hortaplein 40/40

1060 Brussel

Bewaar het document tijdens de reis bij je medicatie.

De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

• Buiten het Schengengebied raadpleeg je best op voorhand de website van de INCB (www.incb.org) voor de nodige adviezen. Als je op deze website geen advies terugvindt voor het betreffende land, is het absoluut aangeraden om de ambassade van dat land in België te contacteren.
  • Geneesmidelen mogen mee in de handbagage
  • Ook vloeibare babyvoeding, ook als is het meer dan 100ml mag mee in de handbagage
  • Vraag medisch attest aan je (huis)arts, liefst in meerdere talen, voor de geneesmiddelen die je nodig hebt
  • Neem zodanige hoeveelheid mee wat onder normaal gebruik verstaan wordt, zo vermijd je argwaan.

Bronnen

  • https://www.gezondheid.be/artikel/reizen/welke-geneesmiddelen-mag-je-meenemen-in-de-handbagage-op-het-vliegtuig-24156
  • https://www.brusselsairport.be/nl/passengers/your-travel-planner/access-security-control
  • https://www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage/
  • https://www.vlaanderen.be/mobiliteit-en-openbare-werken/luchtvaart/regels-over-bagage-in-europese-luchthavens
  • https://www.fagg-afmps.be/nl/MENSELIJK_gebruik/bijzondere_producten/speciaal_gereglementeerde_stoffen/verdovende_middelen_psychotropen/informatie_voor_reizigers